Petr Šarady - nový TopRum Ambassador

Dovolte nám představit našeho nového TopRum Ambassadora Petra Šaradyho. Rumový expert a velký odborník na produkty z Dominikánské republiky - zvláště na světoznámou produkci rodinného podniku Oliver&Oliver. Věříme, že Vás jeho povídání a znalosti obohatí a zaujmou, stejně jako nás.


sarady25. 6. 2014, Petr ŠaradyJiž dlouho přemýšlím jak se originálně a nápaditě uvést na tomto portálu, ale jelikož mne žádná originální múza nepolíbila vezmu to od začátku…

Narodil jsem se na 18. Května roku 1985 v Novém Jičíně, jež se chlubí rodilými osobnostmi historicky většími, než-li jsem doposud já. Od malička jsem inklinoval k požitkářství a extrémním sportům a tak jsem asi jako každý kluk chtěl pochopit, kromě principu překonání gravitace, také důvod a tajemství toho proč dospělí zvláště při oslavných příležitostech pijí alkoholické nápoje. Uvědomoval jsem si, že musí jít o něco zcela unikátního, přikládají-li dospělí tomuto zvyku takovou pozornost a věrnost.

První osobní fyzické kontakty se spirity jsem prožíval asi jako každý ještě v mládí, ale očekávaná lahodná chuť, vůně a pochopení se bohužel nedostavilo. Jak čas plynul a já se rozvíjel, pochopil jsem, že ne jen já se fyzicky a psychicky měním, ale také mé vnímáni chutí, vůní a různorodosti alkoholu jako takového se mění.

Po gymnáziu jsem se za studiem Právnické fakulty přestěhoval do Prahy, kde se mi otevřel svět gastronomie a započala má vášeň k objevování ultra-prémiového alkoholu profesionálně. Zprvu nevinnou brigádou za barem v jednom prémiovém klubu v centru, končíce opuštěním studií za účelem práce v gastronomii na plný úvazek. Zásadním průlomem v mém životě byl okamžik, kdy jsem si uvědomil, že se z mého původního záměru, přivydělat si za barem na studium a nájem, stala vášeň přerůstající v posedlost po informacích, tajemstvích opojnosti různých destilátů, jejich charakterizování a rozmanitosti. Pamatuji si, jak jsem dychtivě vyhledával na internetu odpovědi na mé otázky a skrze něj se dozvídal o spiritech nových, mě do té doby neznámých. Byl jsem tak zapálený, že jsem si ani neuvědomil, že chodím častěji za bar než na univerzitu.

Asi po roce jsem se rozhodl studia zanechat a ušetřený čas poctivě investovat raději do sebevzdělání se v barové oblasti. Rodiče nadšení nebyli. Zaplatil jsem si tehdy Bar Akademy Premium, protože internet přestával stačit a já začal cítit potřebu se setkat s lidmi se stejnou životní vášní jako já. Bez obav můžu dnes říci, že to byl zlomový moment a nejlepší investice. Aleš Půta a Alex Mikševic mne zasvětili do tajů všech zásadních spiritů a udělali mi jasno v tom co mi jak chutná a proč…

Rum mne okouzlil natolik, že mne vtáhl do svého života.

Na základě nově načerpaných informací jsem si uvědomil, že Česká republika je sice malý trh, ale zároveň je jedním z největších spotřebitelů rumu v Evropě. Ostatně je to taky stát, který má místo celosvětově na špičce ve spotřebě piva i tvrdého alkoholu. Na Rumu se mi také líbí to, že v řadě zemí není jen alkoholem, je také určitým stylem života. V Karibiku, v Jižní Americe, Asii i Austrálii. Když na Jamajce dostavíte dům, rozlijete rum na podlahu pro štěstí.

Na Bermudách rozbijete láhev rumu o střešní trám. Rum také vítá na svět děti - když žena zjistí, že je těhotná, zakope se soudek pod zem, a když se dítě narodí, vypije se. Je to životní styl a rumový svět a jeho obliba pořád roste. Je tu internet, barmani cestují, lidé cestují, hledají pak ve svém baru destiláty, které si oblíbili na dovolené. Lidé ho objevují, zjišťují, že se dá snadno použít do koktejlů, ale stále častěji ho pijí i samotný, třeba s ledem.

Jak čas plynul, vypracoval jsem se na managera a šéf barmana, několika restaurací a barů na Moravě, v západních Čechách a v Praze. Po 5-ti letech v těchto funkcích jsem se rozhodl jít dál a specializovat se na to co mi dělá radost největší, věnovat se Rumům a vínu, které je mou druhou láskou. V současnosti se zabývám dovozem vynikajících rumů z Dominikánské republiky a vína z téměř celého světa pro Českou Republiku. Je mi ctí, že se mohu podílet jako rumový ambassador na prezentaci a teleportaci chuťových, čichových a zrakových vjemů z degustace rumů, právě Vám, uživatelům www.toprumy.cz .