O melase

Melasa

Melasa cukrové třtiny vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Vzhledem k postupnému získávání cukru se rozlišují tři základní typy melasy. Cukr se získává za pomoci vaření šťávy z cukrové šťávy, která je nejčastěji získávána lisováním, aby došlo k lepší extrakci cukru. Je to hustá sirupovitá tekutina, která obsahuje ještě vysoké procento cukru. Vzhledem k postupnému získávání cukru se rozlišují tři typy melasy. Melasa typu „A“ obsahuje ještě vysoké procento cukru a jsou za potřebí ještě minimálně dva opakované postupy. Konečná melasa označována jako „C“ nebo také blackstrap. Melasa typu blackstrap obsahuje ještě dostatek cukru, ale většina ho již byla vykrystalizována. Melasa tohoto typu je nejpoužívanější k výrobě většiny rumů, ale dnes se také používá jako zdraví prospěšný doplněk stravy. Melasa totiž obsahuje vysoký obsah vitamínů a minerálních látek. Jedná se zejména o vitamíny skupiny B, dále vápník, draslík, hořčík a železo.