- I. Zpracování cukrové třtiny
-
II. Fermentace rumu
-
III. Destilace rumu
-
IV. Zrání/staření rumu
-
V. Filtrace
-
VI. Blending a lahvování




I. Zpracování cukrové třtiny
Cukrová třtina
Každý lihovar se odlišuje specifickou výrobou od ostatních výrobců. Hlavním rozdílem je použití druhu cukrové třtiny a použití suroviny, ze které bude vyroben výsledný produkt. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Přímo z cukrové šťávy jsou vyráběny rumy ve Francouzky mluvících zemích, jako jsou Martinik nebo Guadalupe. Výrobce guatemalského rumu Zacapa a Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med. Důležité je také to, kde cukrová třtina byla pěstována. Například výrobce nikaragujského rumu Telica používá cukrovou třtinu, která byla vypěstována na svazích aktivních sopek.