Ron Centenario - opravdu dobrý rum

Na našich stránkách se Vám snažíme kromě těch nejkvalitnějších rumů nabídnout i zajímavé informace. Proto si dáváme opravdu záležet na detailech jednotlivých produktů - zvláště na jejich popisu. Dovolte nám tedy nabídnout Vám ukázku povídání k luxusnímu rumu Centenario 30 let. Jen z toho popisu se člověku sbíhají sliny. :-) 

Centenario 30 Años

 Superprémiová směs jemných kostarických rumů, jež zrály třicet let v solera systemu

Krátký popisek: Nejlepší rum planety – i tímto titulem se může pyšnit tmavý rum Centenario 30 Años. Unikátní směs, která zrála třicet let systémem solera nabízí dokonalou souhru chuti, vůně a barvy. Ne nadarmo se mu přezdívá umělecké dílo mezi rumy.

Destilérka Centenario Internacional vznikla v roce 1969 a rum Centenario 30 Años vznikl systémem solera z rumů, z nichž část je stará třicet i více let. Jde tak o opravdu prémiový produkt – o rumovou směs z těch úplně nejstarších sudů, které tato kostarická destilérka ve svých zásobách má. Historie stará destíky let koncentrovaná do jedné lahve.

Chuť a vůně v dokonalém souladu

Ostatně dlouhé desítky let sofistikovaného zrání a mísení v dubových sudech, z nichž část předtím obsahovala whisky, část burbon a některé i dezertní vína, se odráží i ve vůni tohoto rumového klenotu. Vůně Centenario 30 Años  je hluboká, velmi komplexní a vyvážená. Určitě ucítíte vanilku a dřevitost dubu, karamel, nasládlý pomeranč, ale i pikantní koření a kouřový nádech.

Chuť rumu Centenario 30 Años se proměňuje s každým poválením na jazyku. Je hutná a na začátku sladce karamelová a vanilková. Pak klesá do hloubky a několikrát se proměňuje. V chuti  rumu Centenario 30 Años se opravdu silně odráží třicet let zrání a jedna sklenka rozhodně nestačí na to, aby člověk dokázal odhalit všechny chuťové vrstvy.

Centenario 30 Años – umělecké dílo

O rumu Centenario 30 Años se občas hovoří jako o uměleckém díle – ostatně odpovídala by tomu preciznost jeho výroby, zrání a mísení. Cukrová třtina je jen lokálně pěstovaná a stoprocentně ručně zpracovaná. Každý sud se pravidelně ochutnává a o chuti nápoje v něm se vedou dlouhé záznamy. Na jejich základě pak dochází k mísení. 

Před samotným plněním do těžkých lahví se zlaceným uzávěrem, které vypadají trochu jako lahve od drahých parfémů, rum prochází ještě náročnou výstupní kontrolou chuti a kvality – ke konzumentům tak jde opravdu jen to nejlepší.

Nicméně je nutné poznamenat, že počet sudů s těmi nejstaršími rumyje logicky omezený, každý rok se tak vyrobí jen omezené množství rumu Centenario 30 Años – což se logicky odráží na ceně, která není úplně lidová. Na druhou stranu platí pro rum Centenario 30 Años to samé jako pro umělecká díla – s lety svou hodnotu neztrácí, spíše naopak.

Proč právě tento rum? Jednoduše proto, že žádný lepší rum prostě není. Rum Centenario 30 Años  vyhrál v roce 2011 soutěž Spirits Challenge, ve které se „utkalo” více než 700 rumů – žádný jiný rum neměl tak vysoké hodnocení jako tento hnědý nápoj z produkce destilérky Centenario Internacional.

Náš tip: Rum Centenario 30 Años  je potřeba vychutnávat. Zapomeňte tedy na rychlou skleničku ve spěchu, to si tento rum nezaslouží. Ideální je spojit jeho popíjení s pokuřováním opravdu dobrého doutníku, který ještě vyšperkuje komplexní chuť rumu Centenario 30 Años .