Mai Tai - koktejl
Není tak známý jako jsou třeba mojito nebo Cuba Libre, rozhodně se ale nedá říct, že by byl chuťově horší. Mai-Tai, rumový koktejl, který voní po tropickém ovoci, po slunci, po plážích v daleké a exotické Polynésii. Jeho příprava není tak jednoduchá, Mai-Tai se vám ale odmění perfektní chutí, ve které je vše v naprostém souladu.
Historie
Stejně jako u jiných koktejlů, i u Mai-Tai probíhají spory o to, kdo ho namíchal jako první. Oficiální verze nicméně hovoří o tom, že první Mai-Tai vzniklo v kalifornském baru Trader Vic´s v roce 1944 – prý během jednoho příjemného večera, který jeho majitel trávil se svými přáteli z Polynésie.
Jakmile se ale po kalifornském městě Oakland rozšířila pověst o skvělém koktejlu, přišla konkurence s tvrzením, že Trader Vic´s rozhodně první není, že jeho barman jen okopíroval jejich recepty. Svá tvrzení ale doložit nemohla.
Postup jak namíchat Mai-Tai
Mai-Tai je koktejl složitý na ingredience – na rozdíl od jiných. Pokud ale mícháte častěji a nejste úplný koktejlový začátečník, nebude jeho namíchání zase takový problém.
1. Připravte si 4 cl bílého rumu, 2 cl tmavého rumu, 1,5 cl curacao, 1 cl limetkové šťávy, 1,5 cl mandlového sirupu.
2. Všechny ingredience protřepejte s kostkami ledu a sceďte do sklenky typu highball.
3. Dozdobte ananasem, snítkami máty a kůrou z limetky – to jsou typické ozdoby právě pro Mai-Tai.
Jaký rum do Mai-Tai?
V receptuře na koktejl Mai-Tai najdou uplatnění hned dva rumy – jeden světlý a druhý tmavý. Jaké vám doporučujeme my?
- Santo Domingo Gran Antaño Reserva – zatím nepříliš známý zlatohnědý rum z Dominikánské republiky, který nasládle voní a smyslně chutná. Do koktejlů ideální.
- Neisson Agricole Blanc – jeden z nejlepších bílých rumů z Martiniku, který je jen velmi těžko k sehnání. Do koktejlů je ho možná trochu škoda, ale tak snad pro jednou…
Jde to i jinak!
Příprava Mai-Tai je náročná na ingredience – a tím více nejrůznějších variant se v barmanském světě objevuje. Podívejte se na některé, co jsme posbírali my:
- Australské Mai-Tai – 2 panáky ochuceného rumu, panák francouzského likéru cointreau, kapka sirupu z agáve, šťáva z půlky limetky, 2 snítky máty a trocha ananasové dřeně – vše se smísí, promíchá a pak přecedí.
- Ananasová variace – 1,5 cl triple sec, 1,5 cl grenadiny, 6 cl ananasového džusu, 6 cl pomerančového džusu (namísto curacaa) a 3cl limetkové šťávy… a pak samozřejmě rum a opravdu velká sklenice.
- Originál z roku 1944 - 6 cl 17letého rumu, šťáva z jedné limetky, 1,5 cl cucaracaa, 1 cl cukrového sirupu, 1,5 cl mandlového sirupu – vše smísit a přecedit do sklenky.
Co jste o tomto koktejlu nevěděliMai-Tai je označované za nápoj v polynéském stylu. V jeho chuti dominují hlavně tropické tóny. Název Mai-Tai vychází z polynéského výrazu, který označuje „něco dobrého“. Té největší slávy Mai- Tai dosáhl v 50. a 60. letech – v několika svých filmech ho totiž popíjel slavný Elvis Presley.