Co dělat s rumem

Rumové koktejly

Mojito, daiquiri, Cuba Libre, Mai Tai… to je jen zlomek koktejlů, jejichž základním stavebním kamenem je rum. Každý z nich je ale jiný. Jeden ostřejší a odkazující na doby, kdy byl rum považovaný za pekelný nápoj, jiný hedvábně jemný – ideální pro ty, kterým drsnost alkoholu není blízká. Podívejte se s námi na ty nejslavnější a přečtěte si typy, jak je namíchat co nejlepší!

Jak rumové koktejly vznikly? Na začátku byli námořníci

Rum ve svých prapočátcích rozhodně nebyl tím lahodným nápojem, jaký známe dnes. Spíše naopak. Přezdívalo se mu pekelný nápoj a pít ho samotný bylo za trest. Námořníci na lodích si ho proto míchali s nejrůznějšími dalšími ingrediencemi, aby jeho chuť zjemnili. A tak vznikly nejen první ochucené rumy, ale i první rumové koktejly.

Mojito prý vzniklo už v 17. století, kdy ho umíchal korzár Richard Drake, jehož nadřízeným byl slavný Francis Drake. Daiquiri vzniklo na konci 19. století a slavné Cuba Libre si jako první objednávali američtí vojáci okolo roku 1900 v Havaně. A další nové rumové koktejly vznikají i dnes – vždyť se každý rok koná světová soutěž v míchání koktejlů.

Jaký rum vybrat? Nejčastěji se míchá ze světlých rumů

Výběr konkrétního rumu samozřejmě záleží na tom, pro jaký konkrétní koktejl se rozhodnete, nicméně obecně se dá říci, že se v rumových koktejlech nejčastěji uplatňují světlé rumy – tedy rumy bílé a zlaté. U nich nad chutí převládá spíše sladkost.

Nebojte se ale do rumového koktejlu vyzkoušet klidně i některý z hnědých prémiových rumů. Ty míchanému nápoji dodají výrazné aroma, ušlechtilost a samozřejmě i svojí barvu.

Vyzkoušejte do koktejlů některý z rumů z naší nabídky!

Santa Teresa Claro – světlý rum, který je perfektní do daiquiri a mojita
Zacapa Etiqueta Negra – do luxusních koktejlů ho doporučuje sama destilérka
Centenario 7 Años – skvělý do koktejlu Bahama Mama ze Střední Ameriky
El Dorado Spice – přírodně kořeněný rum ovoní koktejl vanilkou a skořicí
Sailor Jerry – hnědý rum ideální do jednoduchých i luxusnějších koktejlů

Co je pro míchání rumových koktejlů potřeba? Zkušenosti a cit

Pokud řešíte, jaké barmanské náčiní je pro míchání rumových koktejlů potřeba, pak vězte, že dobrého barmana nedělá drahé vybavení, ale zkušenosti, znalosti a pak také cit pro míchání. Nicméně je rozhodně fajn mít alespoň základní vybavení a orientovat se v některých názvech a pojmech.

Pro začátek je dobré mít šejkr, dlouhé barové lžičky, koktejlový strainer – tedy sítko, které zachytí led při slévání do sklenice, odměrky, kleště na led… a pak také sklo, ve smyslu sklenic, ve kterých budete koktejly servírovat. Těch je ohromné množství a jejich názvosloví rozhodně není ucelené a standardizované, nabízíme vám ale alespoň základní přehled několika typů skla, se kterým se u rumových koktejlů můžete setkat:

  • toddy – sklenky na nožičce s ouškem, často používané pro horké nápoje
  • ballon – široké baňaté sklenky, často i na nízké nožce
  • flétna – vysoká úzká sklenka
  • highball – vysoká sklenka obvykle rovná a s těžkým dnem
  • rock – nízká širší sklenice s těžkou základnou

Jaký koktejl namíchat? Záleží na vaší chuti

Některé rumové koktejly už jsou klasikou, součástí historie a kultury, jiné spatřily světlo světa jen před několika málo lety. Pravdou je, že rumových koktejlů jsou desítky a desítky. Ne všechny z nich jsou ale tzv. oficiální, tedy takové, které uznává Mezinárodní asociace barmanů, organizace, jež vznikla v roce 1951 a která je zárukou toho, že koktejl bude perfektní.

Do její „databáze“ oficiálních rumových koktejlů patří i slavné kubánské trio:

Mojito – bílý rum, limetková šťáva, snítky máty a třtinový cukr – to je pravděpodobně nejoblíbenější koktejlová kombinace planety. Mimochodem, historie tohoto rumu se píše od 17. století!
Cuba Libre – osvěžující kombinace coly, bílého rumu a několika kapek limetkové šťávy. O její popularitu se postarali na počátku 20. století američtí vojáci v havanských barech.
Daiquiri – koktejl, který miloval Ernest Hemingway. Ten si jich prý objednával rovnou šest naráz! Příprava je jednoduchá – smícháte jen bílý rum, limetkovou šťávu a cukrový sirup.

Kromě těchto zmíněných nejslavnějších koktejlů existují ale i další, možná méně slavné, ale rozhodně ne méně dobré:

Piña Colada – jemná kombinace bílého rumu, kokosového mléka a ananasového džusu.
Mai Tai – Bílý rum, tmavý rum, curacao, limetková šťáva a prý inspirace Polynésií.
Hemingway Special – Grapefruitová šťáva, bílý rum, limetková šťáva, Maraschino.

Jak koktejl správně namíchat? Nezapomeňte nachladit sklenky

Samotná příprava koktejlu se samozřejmě odvíjí od jeho konkrétního typu, je ale pár obecnějších rad, kterých byste se měli držet a rozhodně je nepodcenit.

Na začátku si připravte všechno nádobí a všechny ingredience na jedno místo. Velmi důležité je si šejkr a sklenice, ve kterých budete koktejly podávat, předchladit – vložte do nich pár kostek ledu, případně je na pár minut vložte do mrazáku. Pak si připravte dekorace, kterými budete koktejl nakonec zdobit.

A potom? Potom se dejte do samotného míchání. A ač se třeba u koktejlu Cuba Libre říká, že by se měl míchat od oka, minimálně v začátcích to nedoporučujeme. A to zejména u koktejlů a u surovin, které jsou hořké, nebo u nejrůznějších sirupů. Tady je každá kapka navíc znát. A to výrazně. Na závěr koktejl už jen nazdobte a servírujte.

Podkategorie

  • Degustace

    Při degustaci je zapotřebí zapojit čtyři z pěti smyslových orgánů. Jedná se o zrak, čich, chuť a hmat. Rum, který degustujeme, má nejlépe pokojovou teplotu. 

  • Recepty

    Objevili jste kouzlo rumu ve Vaší kuchyni? Tuto sekci věnujeme postupu přípravy pokrmů, do kterých se přidává rum. Ty recepty jídel z rumu byly vybírány s ohledem na to, že rum je vždy jednou z hlavních a důležitých ingrediencí daného receptu. U každého receptu jsou snadno dostupné ingredience a postup přípravy.