Co dělat s rumem

Rozdeleni

Rozdělení a druhy rumů

Jsou kvalitnější rumy z Kuby, nebo ty z Dominikánské republiky? Vznikly dřív rumy bílé nebo hnědé? Na tyto otázky vám odpoví náš rozcestník rumů - najdete v něm rumy popsané podle aspektů barvy, síly, rumových zemí.

Nejstarší rumy

Rum pravděpodobně nevznikl Karibiku, ale už ve 14. století v Číně a Indii. Nejstarší rumovou zemí, ve které vznikly první rumy dnešního typu, je ale Barbados. Nejstarší, co do barvy, jsou hnědé rumy. Nebyly ale tak tmavé jako dnešní hnědé rumy, sudy se totiž dříve nevypalovaly. A síla? Nejstarší, co do množství alkoholu, jsou extra silné rumy. Až později si je začali zejména námořníci ředit a ochucovat.

Nejprodávanější rumy

Bacardi a Captain Morgan - i díky těmto “masovým” značkám se na čele prodeje rumů podle zemí drží Portoriko. Karibik a Latinská Amerika mají všeobecně v prodeji kvalitních rumů velký náskok. Nejprodávanější barvou rumu jsou logicky hnědé rumy, ty tvoří základ výroby u největších značek.

Nejpopulárnější rumy

Nejpopulárnější rumovou zemí je Portoriko (díky značce Bacardi), následuje ji Barbados. Stále populárnější jsou rumy z Guatemaly a na vzestupu je i Dominikánská republika, díky menším (často rodinným) firmám, které vyrábějí nové, ale kvalitní značky rumů.

Nejpopulárnější barvou rumů je celkem logicky barva hnědá. A to nejen celosvětově, ale i v Česku. Nejpopulárnější síla rumů se pohybuje okolo 40 objemových procent alkoholu. Ostatně, tak silná je velká část rumů, které se vyrábějí. Extra silné rumy naopak tvoří jen zlomek produkce.

Nejkvalitnější rumy

Nejkvalitnější rum podle barvy? Tak jednoduché to není. Každá barva má svá specifika. Dnes už se navíc nemůžete spolehnout na pravidla, která platila dřív. Hnědé rumy jsou dnes už často dobarvované karamelem. Z barvy tak dnes už nemůžete usuzovat stáří rumu a následně jeho kvalitu. Což platí i pro bílé rumy - i tady je výsledná “barva” výsledkem filtrace a nemusí odkazovat na kvalitu surovin a jejich zpracování.

Jsou nejkvalitnější rumy z Kuby, Dominikány nebo Barbadosu? Kvalita rumů podle země je také ošidné měřítko. Obecně platí, že základem kvalitního rumu je kvalitní cukrová třtina. Následovat ale musí i poctivé a pečlivé zpracování. Ty nejkvalitnější rumy posledních let (soudě podle žebříčků zásadních oborových soutěží) pocházejí z Dominikánské republiky, Venezuely a Trinidadu.

Výběr by neměl být jen o kvalitě, ale i o vašich chuťových preferencích. Rum nevybírejte podle země původu, podle toho, jak je populární, ale vždy podle toho, jak vám chutná.

Podle síly

Síla rumu

Zatímco barvu rumu rozeznáte už pouhým pohledem na láhev, to, kolik je v něm alkoholu a jak je tedy silný, můžete odhadovat až po prvním doušku. Cítíte-li jen jemnou štiplavost na jazyku, dost možná jde jen o slabý rum. Sevřely se vám po první polknutí všechny útroby? Pravděpodobně jste si dali dostaveníčko s pořádně silným nápojem.

Mimochodem, věděli jste, že množství alkoholu v rumu je v některých zemích upraveno předpisy? Rumy z Kolumbie tak musejí mít obsah alkoholu minimálně 50 %, jinak nezískají označení rum. Ve Venezuele a v mnoha dalších zemích stačí, aby měl rum „pouhých“ 40 %.

Jak silné byly nejstarší rumy?

Velmi silné! Historie rumů je neodmyslitelně spojená s námořníky a dlouhým pobytem na mořích. Voda se při dlouhých plavbách kazila, pivo vydrželo jen o pár týdnů déle, a tak se na lodích objevily první sudy s rumem, který námořníci dostávali na příděl. Zapomeňte ale na lahodný a jemný nápoj – první rumy byly extra silné a námořnicí si jejich chuť museli upravovat - ředili je, sladili, ochucovali šťávou z ovoce… Dali tak vzniknout prvním ochuceným rumům a také položili základ některým koktejlům.

Prodávají se více rumy silné, nebo slabé?

Těžká otázka, pro jejíž zodpovězení nemáme přesná data. Obecně se dá říci, že v západním světě se častěji míchají rumové koktejly a roste obliba i méně tradičních, velmi často ochucených rumů, které bývají slabší. V chudších zemích pak slabší kořeněné rumy nemají takovou tradici a často v nich má procento alkoholu jasnou převahu nad kvalitou a chutí.

Jak silné rumy jsou ve světě nejčastější?

Standardní množství alkoholu v rumech se pohybuje okolo 40 objemových procent. V tomto „pásmu“ se pohybuje většina vyrobených rumů. Jsou ale i výjimky v podobě velmi silných, takzvaných overproof rumů. Objem alkoholu v těchto silných rumech začíná na hranici 50 %, velmi často jde ale o rumy se 75, ale i 80 objemovými procenty alkoholu. Tohle je síla, se kterou se ne každý dokáže vypořádat.

Jakou sílu mají rumy, které jsou nejpopulárnější v Česku?

Mají Češi raději slabé „šťávičky“ nebo opravdu silné rumy? Nejspíš ani jedno. Když se podíváme na objem alkoholu u nejpopulárnějších rumů z Dominikánské republiky – na značku Bacardi – a na kubánský rum Havana Club, zjistíme, že obsahují zhruba 40 procent alkoholu (nicméně v nabídce mají i „overproof“ speciály). A jen o málo slabší jsou i typické české „nerumy“ z brambor.

Jsou kvalitnější silnější nebo slabší rumy?

Kvalita rumu je výsledkem mnoha faktorů – způsobem výroby, kvalitou surovin, časem, který rum strávil v sudech, uměním masterblendera… Kvalitní může být silný rum, stejně tak může být velmi kvalitní i rum slabší. Nicméně je pravda, že zejména u slabších ochucených rumů se stává, že je jejich nekvalita přehlušená přidáním ochucovací složky, která má za úkol horší kvalitu a chuť schovat.

Piňa Colada - koktejl

Piña Colada v překladu znamená „tekutý ananas“ a tenhle název vlastně vystihuje podstatu celého koktejlu. Krémová konzistence, příjemná sladkost a harmonie chuti ananasu, kokosu a kvalitního bílého rumu – to jsou hlavní důvody, proč je Piña Colada tak oblíbená. Máte na ni chuť?

Historie

Nápoj podobný koktejlu Piña Colada namíchal pro své podřízené v 19. století pirátský kapitán Roberto Cofresí. Rumový nápoj s ananasem a kokosem prý dostávali námořníci jako odměnu. Recept si ale Cofresí odnesl s sebou do hrobu. A tak se za otce koktejlu prohlásil v roce 1952 barman Ramón Marrero Pérez. Namíchat koktejl Piña Colada mu prý trvalo tři měsíce, ale hosté luxusního hotelu, kde pracoval, byli nadšení…

O autorství se v 60. letech 20. století přihlásili další barmani – v roce 1963 to byl Ricardo García, který tvrdil, že Piña Colada je jeho. A v tom samém roce se o autorství přihlásil ještě Ramón Mingot. Dnes se ale nejčastěji hovoří o Ramónu Perézovi…

Recept: jak správně namíchat?

Receptů a postupů, jak namíchat koktejl Piña Colada, jsou desítky. My vám nabízíme ten, který jako oficiální uvádí Mezinárodní barmanská asociace. Platí, že v Karibiku se používají celý čerstvý ananas i kokos, odpustíme vám ale i to, když použijete ananasový džus a kokosový krém.

  1. Připravte si všechny ingredience. Potřebovat budete 3 cl kvalitního bílého rumu, 9 cl ananasového džusu a 3 cl kokosového krému. Pak tak vysokou baňatou sklenku (typu goblet nebo hurricane), plátek ananasu a koktejlovou třešeň.
  2. Všechny ingredience smíchejte v elektrickém mixéru, přidejte trochu ledu a rozmixujte.
  3. Koktejl přelijte do sklenice a ozdobte plátkem ananasu a koktejlovou třešní. A pak? Pak si ho vychutnejte!

Jaký rum do Piña Colady

Základem koktejlu Piña Colada je kvalitní bílý rum. A z naší nabídky vám nabízíme tyto konkrétní kousky:

  • Bielle Rhum Blanc - velmi silný bílý rum z kategorie takzvaných agricole rumů. Lehce voní po vanilce a jeho chuť je pořádně netradiční a výrazná – ideální do skvělé Piña Colady!
  • Etiqueta Blanca od značky Botran – tříletý rum z Guatemaly, v jehož intenzívní vůni zachytíte tóny vanilky a kouře. Chuť je sladká a hladká, a proto mu to v tomto koktejlu bude slušet!

Jde to namíchat i jinak!

Fantazii se meze nekladou, a proto existují desítky variant na klasickou Piña Coladu. Jestli jsou vydařené či nikoli, necháme na vašem zvážení. Tady jsou některé z nich:

  • bílý rum můžete v koktejlu Piña Colada nahradit vodkou – pak se tomuto novému koktejlu říká Chi Chi
  • spousta barmanů pak místo kokosového krému přidává smetanu. Proti gustu… nicméně pak není na místě označení „pravá Piña Colada“
  • pokud vynecháte alkohol, pak vznikne Virgin Colada, setkat se můžete i s výrazem Piñita Colada
  • Jackolada – označení pro koktejl, ve kterém je bílý rum nahrazený panákem Jacka Danielse

Co určitě nevíte o tomto koktejlu Koktejl Piña Colada je dnes k dostání už i v plechovkách, pamatujte ale na to, že nejlepší Piña Colada je ta čerstvá, kdy led ještě zcela neroztál. Každý rok se 10. července slaví Mezinárodní den koktejlu Piña Colada. V každé sklence Piña Colady je zhruba 30% alkoholu a každá obsahuje asi 530 kalorií.

Mojito - koktejl

Mojito je lék – vždyť ho pili už piráti na svých lodích jako prevenci proti kurdějím. Dnes je tenhle koktejl lékem na všechny špatné nálady a splíny. Kombinace limetové šťávy, máty, cukru a kvalitního rumu je symbolem pohody a letního klidu. A také pravděpodobně nejslavnějším koktejlem světa.

Historie

Mojito, respektive nápoj, který se dnešnímu mojitu podobal, popíjeli na svých lodích už piráti v 16. století. Nápoji, ve kterém mísili drsnou chuť prvních rumů s limetovou šťávou, říkali El Draque – na počest korzára Francise Drakea – a popíjeli ho i jako prevenci před úplavicí a kurdějemi.

O nápoji podobného složení pak hovořili i otroci pracující na místních plantážích. Prý ho popíjeli jako příjemné osvěžení během tvrdé práce. Mimo to se v průběhu 19. století mojito stalo i oblíbeným nápojem chudých Kubánců – trocha rumu a šťáva z limet totiž byly po ruce vždycky.

Do barových příruček se pak mojito dostalo až ve 30. letech 20. století a postupně začalo dobývat svět.

Postup jak namíchat

Variací na mojito jsou stovky a stovky. A každý barman má „ten svůj jediný a pravý“ postup. My vám nabízíme postup, který jako oficiální uvádí Mezinárodní barmanská unie:

  1. Na začátku si připravte všechny ingredience: 4 cl bílého rumu (ideálně kubánského), 3 cl čerstvé limetkové šťávy, 6 snítků máty (ideálně odrůdy yerbabuena), 2 čajové lžičky cukru, sodovku.
  2. Do sklenice dejte mátu, cukr a limetkovou šťávu a všechny ingredience lehce pomačkejte. Pak sklenici doplňte drceným ledem a sodovkou.
  3. Na závěr nalijte rum, sklenku dozdobte mátou a plátkem citronu . Podávejte s brčkem a míchátkem.

Jaký rum do Mojita?

Barmani obecně doporučují bílý rum, který pochází z Kuby, v naší nabídce ale najdete i jiné rumy - hnědé, i z jiných zemí, které se mojita hodí stejně dobře:

  • Ron Abuelo 7 let - tenhle sedmiletý panamský rum velmi výrazně voní po dřevě a sladkém sušeném ovoci. Chuť je nasládlá a odráží sedm let zrání v dubových sudech.
  • Botran Etiqueta Blanca - bílý rum z Guatemaly, který zraje tři roky v nadmořské výšce 2333 metrů nad mořem. Pochlubit se může intenzívní a výraznou vůní a stejně výraznou chutí.

Mojito jde namíchat i jinak!

Na koktejl mojito existují desítky variací, které z něj často udělají úplně jiné pití. Vyzkoušet se ale má všechno, nebo ne?

  • English mojito – v tomto koktejlu vyměňte rum za gin a sodovku za sprite. Výsledkem je nápoj, který s mojitem nemá mnoho společného, ale prý výborně chutná.
  • Dirty mojito – mojito je běžně průzračný koktejl, pokud ho ale namícháte z ochuceného tmavého rumu, vznikne jeho „dirty“ varianta.
  • Mexické mojito – vyměňte rum za tequilu – tak jednoduchá je příprava mojita na mexický způsob!
  • Novito – alias virgin mojito. Nápoj, který mohou popíjet i děti. Virgin mojito totiž neobsahuje žádný alkohol.

 

Co jste o tomto koktejlu nevěděliMojito obsahuje jen zhruba deset procent alkoholu, i proto je ideálním letním drinkem. Slovo „mojo“ znamená v jednom z afrických jazyků „kouzlo“. Ve španělštině pak slovo „Mojadito“ znamená „trochu mokrý“. Mojito bylo jedním z nejoblíbenějších nápojů Ernesta Hemingwaye, který popíjel v havanské hospůdce La Bodeguita del Medio.

Mai Tai - koktejl

Není tak známý jako jsou třeba mojito nebo Cuba Libre, rozhodně se ale nedá říct, že by byl chuťově horší. Mai-Tai, rumový koktejl, který voní po tropickém ovoci, po slunci, po plážích v daleké a exotické Polynésii. Jeho příprava není tak jednoduchá, Mai-Tai se vám ale odmění perfektní chutí, ve které je vše v naprostém souladu.

Historie

Stejně jako u jiných koktejlů, i u Mai-Tai probíhají spory o to, kdo ho namíchal jako první. Oficiální verze nicméně hovoří o tom, že první Mai-Tai vzniklo v kalifornském baru Trader Vic´s v roce 1944 – prý během jednoho příjemného večera, který jeho majitel trávil se svými přáteli z Polynésie.

Jakmile se ale po kalifornském městě Oakland rozšířila pověst o skvělém koktejlu, přišla konkurence s tvrzením, že Trader Vic´s rozhodně první není, že jeho barman jen okopíroval jejich recepty. Svá tvrzení ale doložit nemohla.

Postup jak namíchat Mai-Tai

Mai-Tai je koktejl složitý na ingredience – na rozdíl od jiných. Pokud ale mícháte častěji a nejste úplný koktejlový začátečník, nebude jeho namíchání zase takový problém.

1. Připravte si 4 cl bílého rumu, 2 cl tmavého rumu, 1,5 cl curacao, 1 cl limetkové šťávy, 1,5 cl mandlového sirupu.
2. Všechny ingredience protřepejte s kostkami ledu a sceďte do sklenky typu highball.
3. Dozdobte ananasem, snítkami máty a kůrou z limetky – to jsou typické ozdoby právě pro Mai-Tai.

Jaký rum do Mai-Tai?

V receptuře na koktejl Mai-Tai najdou uplatnění hned dva rumy – jeden světlý a druhý tmavý. Jaké vám doporučujeme my?

  • Santo Domingo Gran Antaño Reserva – zatím nepříliš známý zlatohnědý rum z Dominikánské republiky, který nasládle voní a smyslně chutná. Do koktejlů ideální.
  • Neisson Agricole Blanc – jeden z nejlepších bílých rumů z Martiniku, který je jen velmi těžko k sehnání. Do koktejlů je ho možná trochu škoda, ale tak snad pro jednou…

Jde to i jinak!

Příprava Mai-Tai je náročná na ingredience – a tím více nejrůznějších variant se v barmanském světě objevuje. Podívejte se na některé, co jsme posbírali my:

  • Australské Mai-Tai – 2 panáky ochuceného rumu, panák francouzského likéru cointreau, kapka sirupu z agáve, šťáva z půlky limetky, 2 snítky máty a trocha ananasové dřeně – vše se smísí, promíchá a pak přecedí.
  • Ananasová variace – 1,5 cl triple sec, 1,5 cl grenadiny, 6 cl ananasového džusu, 6 cl pomerančového džusu (namísto curacaa) a 3cl limetkové šťávy… a pak samozřejmě rum a opravdu velká sklenice.
  • Originál z roku 1944 - 6 cl 17letého rumu, šťáva z jedné limetky, 1,5 cl cucaracaa, 1 cl cukrového sirupu, 1,5 cl mandlového sirupu – vše smísit a přecedit do sklenky.

 

Co jste o tomto koktejlu nevěděliMai-Tai je označované za nápoj v polynéském stylu. V jeho chuti dominují hlavně tropické tóny. Název Mai-Tai vychází z polynéského výrazu, který označuje „něco dobrého“. Té největší slávy Mai- Tai dosáhl v 50. a 60. letech – v několika svých filmech ho totiž popíjel slavný Elvis Presley.

Daiquiri – koktejl

Jeho chuť by měla být ostrá a jasná – stejně jako jsou ostré a jasné paprsky, které dopadají na pláž nedaleko kubánského města Daiquiri. Právě tady, v srdci Karibiku, koktejl daiquiri vznikl a právě odtud se rozšířil do zbytku světa. A zamilovali si ho nejen obyčejní lidé, ale i slavné osobnosti.

Historie

Říká se, že předobrazem daiquiri byl rumový nápoj, který popíjeli na zahřátí britští námořnicí na svých lodích už v 18. století. To „pravé“ daiquiri ale vzniklo až v roce 1896. Poprvé ho prý umíchal Jennings Cox, důlní inženýr, který na Kubě pracoval.

Nápoj pak nabídl svým přátelům během společných setkání. Byl mezi nimi i americký kongresman William A. Chanler a ten se postaral o to, aby se o výborném koktejlu dozvěděli i v podnicích ve Washingtonu. Cestička k celosvětovému věhlasu tak byla umetena….

Postup jak namíchat

Původně se daiquiri míchalo dlouhou lžící ve vysoké sklence, dnes je ale postup jeho výroby sofistikovanější. Říká se, že daiquiri klame – na první pohled vypadá jeho příprava jednoduše, ale prý právě namíchání daiquiri prověří kvalitu barmana.

1. Připravte si všechny ingredience: 4,5 cl bílého rumu, 2,5 limetkové šťávy a 1,5 cl cukrového sirupu. Na ozdobu pak plátek limetky.
2. Všechny ingredience smíchejte s ledem v šejkru a protřeste.
3. Nalijte do koktejlové sklenky na vysoké noze, dozdobte plátkem limetky a podávejte

Jaký rum do daiquiri

Do kubánského daiquiri patří bílý rum – jak se o tom zmiňujeme v receptu výš – nicméně my vám nabízíme rumy, o kterých se tvrdí, že jsou do daiquiri výborné, ale které ne vždy na první pohled jako bílé rumy vypadají.

  • Santa Teresa Claro – oficiálně bílý rum, který má ale lehce zlatou barvu. Pochází z Venezuely a prý je to ten nejlepší koktejl, který do daiquiri můžete použít. Už v jeho chuti jsou cítit citrusy.
  • Guantanamera Añejo Superior 5 Años – tmavý rum, který prý z obyčejného daiquiri dokáže udělat Hemingwayovu múzu. Jemná vůně s tóny dřeva a chuť, která je komplexní a příjemná.

Jde to i jinak!

Pravé daiquiri je jen jedno, ale vyzkoušet samozřejmě můžete i některé z jeho variant, které jsou inspirované třeba i literátem Ernestem Hemingwayem, který tento nápoj miloval.

  • Prapůvodní podoba daiquiri – do vysoké sklenky se nasypaly kostky ledu, na ně přišla lžička cukru a pak limetová šťáva a na závěr rum. Vše se pak promíchalo dlouhou lžičkou.
  • Papa Doble – daiquiri tak, jak ho miloval Hemingway. Základem jsou dva a půl panáku bílého rumu, šťáva ze dvou limet a poloviny grapefruitu a pár kapek likéru Maraschino. A vynechejte cukr!
  • Daiquiri Floridita – variace na slavný koktejl, která vnikla v baru El Floridita. Kromě rumu do tohoto koktejlu patří i likér Maraschino.
  • Mulata – je pak varianta Floridity, kde bílý rum nahradíte rumem tmavým.

 

Co jste o tomto koktejlu nevěděliDaiquiri kromě Ernesta Hemingwaye milovali i prezident Kennedy a herecká diva Marlene Dietrichová. V každém koktejlu je zhruba 40 % alkoholu a daiquiri obsahuje mimo to asi 113 kalorií. Tento koktejl také patří do takzvané velké koktejlové šestky (společně s koktejly Jack Rose, Manhattan, Martini, Old Fashioned a Sidecar).

Cuba Libre – koktejl

Americká coca cola a kubánský rum – údajně prý spojení, které vzniklo na konci války, kde tyhle země bojovaly bok po boku. Cuba Libre. Dnes jeden z nejslavnějších rumových koktejlů světa. Možná proto, že je tak jednoduchý na přípravu, spíše ale pro skvělou chuť, ve které se mísí kyselost limetek, sladkost coly a smyslnost rumu. Tak na svobodnou Kubu!

Historie

Koktejl Cuba Libre prý vznikl v jednom z barů ve staré části Havany. Psal se rok 1900 a američtí vojáci pomáhali Kubáncům vybojovat nezávislost nad Španělskem. A po večerech se veselili právě v kubánských barech. Fausto Rodriguez pak nechal svému veliteli objednat právě netradiční mix rumu, coly a limetkové šťávy.

A podle příběhu prý během pár minut drželi sklenky s tímto nápojem v ruce i ostatní a společně křičeli: „Por Cuba Libre!“ – „Za svobodnou Kubu!“ Tenhle příběh má ale podle kritiků jeden háček – americká cola se prý na Kubu dostala až několik let poté, co tu válka proti Španělsku probíhala…

Postup jak namíchat Cuba Libre

Cuba Libre je opravdu jednoduchý nápoj, na jehož přípravě není co zkazit. Kubánští barmani dokonce tvrdí, že by se ingredience na tento nápoj neměly odměřovat, ale lít od oka. My vám ale přinášíme přesné údaje:

1. Připravte si 5 cl bílého rumu, 12 cl coca coly a 1 cl limetkové šťávy. Pak také sklenici typu highball a plátek limety na ozdobu.
2. Sklenici do půlky naplňte ledem, zalijte rumem, dolijte coca colou a na závěr vstříkněte limetkovou šťávu.
3. Dozdobte plátkem limety a rychle podávejte.

Jaký rum do Cuba Libre

Originální recept říká, že by se Cuba Libre mělo míchat s bílým rumem. Pokud ale rádi experimentujete, pak vám nabízíme tipy na rumy, které nejsou bílé, ale do Cuba Libre opravdu výborné:

  • Santa Teresa Gran Reserva – zlatý rum z Venezuely, který chutná sladce ovocně, později lehce dřevitě. Jde o směs dvou až pětiletých rumů, nicméně směs chuťově skvělou!
  • Quorhum 12 Años Solera – sladký rum, který výborně chutná jak v čistém stavu, tak v koktejlech. Ač je z Dominikánské republiky, kořeny a srdce má jednoznačně kubánské.

Jde to i jinak!

V jednoduchosti je krása, nicméně někoho může klasická kombinace coca coly s rumem nudit. Podívejte se tedy na alternativy, které tento rumový koktejl nabízí:

  • Witch Doctor – koktejl, ve kterém bílý rum nahradíte rumem tmavým a místo coca coly použijete nápoj Dr. Pepper. Limetku vynechejte úplně.
  • Cuba Pintada – smíchejte jeden díl rumu s dvěma díly sody a dvěma díly coca coly. Odlehčená verze pro ty, kteří nemají rádi přílišnou sladkost.
  • Cuba Light – držíte dietu? Pak si dejte variantu Cuba Light, tedy Cuba Libre, kde klasickou colu nahradíte variantou Coca Coly Light.
  • Cuba Campechana – opět velmi jednoduchá variace na jednoduché téma. Změňte poměr a namíchejte tento koktejl v poměru: 1 díl rumu, 1 díl sody a 1 díl coca coly.

 

Co jste o tomto koktejlu nevěděliObčas se můžete setkat s označením Bacardi&Coke, které odkazuje na nejčastěji používanou značku rumu. V anglicky mluvících zemích se objevuje výraz Free Cuba. Jde prý o nejoblíbenější koktejl mladých lidí na planetě. Kromě klasické coca coly se občas používá kola vanilková nebo cherry cola. Jeden koktejl Cuba Libre obsahuje 216 kalorií.

Co dělat s rumem

Nalít rum do skleničky a jedním douškem ho vypít? Ano, to je to nejjednodušší, co s tímto nápojem můžete udělat. Kvalitní rum si takové zacházení ale nezaslouží. Jeho popíjení by mělo být svátkem. Nadto se z kvalitních rumů dají připravit výborné koktejly, mohou být přísadou do skvělých jídel a objektem zkoumání během rumových degustací.

Pojďte se tedy společně podívat na to, čím vším může být rum, a přesvědčte se o tom, že to rozhodně není nudný nápoj!

1. Naučit se rum pít

Nezáleží ani tak na tom, z čeho prémiový rum pijete a jestli ho ředíte vodou, nebo kostkou ledu. Důležité je najít si dostatek času na to, abyste si ho naplno vychutnali všemi smysly.

Nicméně není od věci znát pár základních pravidel: jak vypadá základní rozdělení rumů, jaký je rozdíl mezi přidáním ledu a vody, jak by měla vypadat sklenka. Důležité je i to, abyste si rum správně vychutnali všemi smysly – zrakem, čichem i po chuťové stránce. Všechny tyto informace najdete na stránce o popíjení rumu.

2. Degustovat

Každý rum je originál, má svou historii a svůj příběh výroby. A nejlépe vám o tom všem povypráví rumový ambasador během řízených degustací. Ty by v ideálním případě měly být na polovině cesty mezi odbornou přednáškou a zábavným povídáním.

Pokud tedy úplně nemáte jasno v tom, co znamená zkratka XO a jak se vyrábí agricole rum, vydejte se někdy na degustaci. A o tom, jak by měla správná degustace rumu vypadat, a co všechno na ní zažijete, si můžete přečíst na příslušné podstránce.

3. Míchat rumové koktejly

Rumových koktejlů jsou desítky a desítky. A pro každý z nich je vhodný jiný rum – někdy světlý, jindy tmavý. Stejně tak je vždy specifická jejich příprava. A mimochodem, věděli jste, že historie rumových koktejlů je opravdu bohatá? Třeba nápoj podobný mojitu pili už před staletími piráti na lodích.

V sekci rumové koktejly najdete recepty na ty nejznámější míchané nápoje z rumu, ale i tipy na to, jak si usnadnit míchání.

4. Vařit s rumem

Vaření s rumem by nemělo skončit u rumových perníčků – zvláště, pokud vaříte s kvalitním prémiovým rumem. Ten je výbornou složkou do omáček, marinád, sladkých jídel i do masitých pokrmů.

Na stránce vaření s rumem najdete nejen praktické tipy, jak se k rumu při vaření chovat, ale i odkazy na stránky, kde najdete ty nejlepší rumové recepty. Nechte se inspirovat a zařaďte rum nejen do své barové skříňky, ale do poličky s ingrediencemi na vaření.

Rumové zájezdy

Tato sekce je momentálně v přípravě.

Nabídka degustace rumů

rumové degustaceRumové degustace jsou skvělý způsob, jak obohatit Váš firemní večírek, nebo prožít netradiční zážitek. 

Chcete ochutnat luxusní rum?

Máte zájem dozvědět se o rumu více, proniknout do tajů výroby a historie, ochutnat prvotřídní produkty a přitom pohovořit s našimi „rumaři“, tedy odborníky na slovo vzatými? Kontaktujte nás a my se postaráme o jedinečný a nevšední zážitek zároveň.

Specializujeme se jak na řízené, tak i neřízené degustace těch nejlepších rumů a to pro privátní i firemní klientelu.

Naším cílem je neustálé získávání a zdokonalování odborných znalostí z oblasti rumů. Spolupracujeme přímo s majiteli destilérek v karibské oblasti a také odborníky z celého světa.

Degustaci vždy přizpůsobíme dle Vámi zadaných požadavků. Dbáme na odbornost, ale hlavně i zábavnou formu.

Řízené i neřízené degustace od GastroFriendsPro degustace rumu doporučujeme odborníky z GastroFriends. Ti Vám dokáží uspořádat degustaci i jiných destilátů, ale i dotvořit jej v kompletní gastronomický zážitek.

Řízené degustace pro veřejnost

Tento druh degustace je realizován vždy pro několik zájemců, kteří si chtějí užít zajímavý večer ve společnosti kvalitních rumů. Naši odborníci Vás provedou světem nepoznaných chutí vybraných značek a představí Vám historii tohoto ušlechtilého destilátu.

Většinou vybíráme dvě zajímavé rumové značky a degustujeme jejich různě stařené rumy. Díky tomu lze nejen zjistit, jak chutnají různě staré rumy, ale i rozdíl mezi jednotlivými destilérkami. Počet degustovaných druhů je vždy minimálně 8.

V případě zájmu nám pošlete email na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  a nebo volejte na číslo: 731 207 212 a my s Vámi obratem domluvíme vše potřebné.

Degustace rumu na firemním večírku

Jedná se o degustaci přímo ve Vaší firmě, nebo v prostorách, kdekoliv zrovna slavíte. Nabídněte zaměstnancům, i obchodním partnerům zajímavou zkušenost s luxusním rumem. Tato degustace může být jak řízená (výklad, souslednost ochutnávaných rumů,...), nebo neřízená [nikoliv nezřízená! :-) ] , kdy jsou láhve k ochutnávání ad hoc a kdy si naši rumoví experti u sklenky rumu se zájemci rádi popovídají. 

Výběr značek a rozsah degustace je vždy na individuální domluvě.

V případě zájmu nám pošlete email na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a nebo volejte na číslo: 731 207 212 a my s Vámi obratem domluvíme vše potřebné.

Obchodní podmínky

Všeobecné obchodní a dodací podmínky (dále jen „VOP“) internetového obchodu www.toprumy.cz (dále také jen „e-shop“)

V souladu s ustanovením § 273 zák. č. 513/1991 Sb. (Obch. zák.) v platném znění vydává provozovatel e-shopu tyto „VOP“, jež jsou nedílnou součástí kupní smlouvy, uzavřené mezi:
dále jen „prodávající
na straně jedné a
dále jen ”kupující nebo zákazník” na straně druhé.

Kupující uděluje souhlas s celým zněním těchto „VOP“ pro tento e-shop www.toprumy.cz okamžikem učinění objednávky.

Zákazníkem e-shopu může být jen osoba způsobilá k právním úkonům starší 18-ti let.

Souhlasem s uvedenými „VOP“ a následným nákupem v e-shopu www.toprumy.cz zákazník potvrzuje, že dovršil věku 18 let. Osobám mladším 18 let veškeré alkoholické nápoje neprodáváme!

Předmětem prodeje je zboží prodávajícího nabízené v e-shopu www.toprumy.cz

  1. Objednávka zboží, způsob placení, fakturace
  2. Cena zboží
  3. Dodání zboží, doprava
  4. Zrušení objednávky, reklamace zboží, odstoupení od smlouvy
  5. Záruka, trvanlivost zboží
  6. Závěrečná ustanovení

1. Objednávka zboží, způsob placení, fakturace

REGISTRACE

Při vyplňování registrace musí být všechny zadané povinné registrační údaje správné a úplné.

O změně adresy nebo jiných změnách informujte bezodkladně prostřednictvím aktualizace vašich osobních údajů na těchto webových stránkách.

HESLO

Při vyplňování registrace bude zákazník vyzván k vytvoření hesla. Toto heslo je povinen zachovat v naprosté tajnosti a nesmí jej prozradit ani poskytnout žádné další osobě.

Zákazník je zcela zodpovědný za činnosti související s používáním hesla a zadáváním objednávek, a to i v případě, že k těmto činnostem došlo bez jeho vědomí.

OBJEDNÁVKY

Zadáním objednávky prostřednictvím těchto webových stránek se zákazník v souladu s „VOP“ zavazuje ke koupi vybraného zboží v tomto e-shopu.

Objednávky na těchto webových stránkách podléhají minimálním a maximálním kvantitativním omezením a množství výrobků je omezeno dostupnými skladovými zásobami.

POTVRZENÍ OBJEDNÁVKY

Zboží lze objednat bez minimální hodnoty nákupu, již od 1 láhve, pokud není u zboží uvedeno minimální množství odběru. Objednávky lze zaslat písemnou formou nebo elektronickou formou na kontaktní údaje prodávajícího.

Objednávka zaslaná elektronickou formou, tj. na elektronickém formuláři musí být vyplněna na všech místech, jejichž vyplnění je označeno za povinné, jinak nebude prodávajícím akceptována. Obdobné náležitosti musí splňovat i písemná objednávka, které nebude zaslána na elektronickém formuláři. Se zasláním objednávky elektronickou formou nejsou spojeny pro zákazníka žádné zvláštní náklady.

V objednávce má zákazník možnost zvolit si typ úhradu ceny zboží:

  • v hotovosti při převzetí zboží na dobírku 
  • v hotovosti při osobním převzetí zboží

Zákazníkem vyplněná a odeslaná objednávka je závazná, v okamžiku kdy 3 prodávající potvrdí přijetí objednávky nebo učiní opatření k dodání zboží, je mezi prodávajícím a zákazníkem platně uzavřena kupní smlouva.

Na základě elektronické objednávky přijde zpět zákazníkovi e-mailem automatické potvrzení objednávky. V případě, že v tomto potvrzení budou nějaké nesrovnalosti, okamžitě nás kontaktujte e-mailem nebo telefonicky viz. kontaktní údaje. Následně po vyřízení objednávky a odeslání zboží bude zákazníkovi zaslána informační zpráva na kontaktní e-mail uvedený v objednávce.

Objednávka zadaná na těchto webových stránkách není závazná, dokud není potvrzená ze strany prodávajícího prostřednictvím e-mailu.

Společnost má plné právo na odmítnutí libovolné objednávky, zvláště pak s ohledem na nezaplacené faktury či kredibilitu.

Údaje obdržené společností jsou řádným dokladem o zakázce a celé transakci.

Údaje, které obdrží platební systém, jsou řádným dokladem o finančních transakcích.

2. Cena zboží

CENA

Ceny objednaného zboží jsou uvedené na těchto webových stránkách ke dni zadání objednávky. Tyto ceny jsou včetně DPH, ale nezahrnují poplatky za doručení.

Poplatky za doručení jsou účtovány podle sazby uvedené na těchto webových stránkách ke dni zadání objednávky. Tyto sazby se vypočítají zejména na základě rozsahu objednávky a způsobu zvolené dopravy.

Společnost si vyhrazuje právo kdykoli změnit své ceny a poplatky za doručení a zároveň zrušit smlouvu v případě chyby v tisku, zápisu nebo ve výpočtech.

CELNÍ POPLATKY

Při objednávce zboží do zemí, do nichž společnost běžně své zásilky nedoručuje, je dovozcem zákazník, a je proto povinen dodržovat všechny zákony a splňovat všechny předpisy země, do které má být dané zboží doručeno.

Je možné, že při doručení zboží do vaší země budete muset zaplatit celní poplatky a daně. Veškeré poplatky za celní odbavení zboží hradí zákazník.

PLATBA A ZPŮSOB PLATBY

E-shop www.toprumy.cz akceptuje níže uvedené způsoby platby za objednané zboží:

  • Zaslání zboží na dobírku s platbou zboží při jeho odběru od přepravní firmy
  • Při osobním převzetí zboží můžete zaplatit v hotovosti

Faktury se zasílají po doručení zboží a jsou plně splatné do třiceti dnů.

Platba kreditní kartou je splatná ihned. Údaje o vaší kreditní kartě budou z bezpečnostních důvodů šifrovány.

OPOŽDĚNÁ PLATBA

V případě opožděné platby bude zákazníkovi účtován úrok z nezaplacené částky spolu s náklady na administrativní a právní úkony.

Společnost si vyhrazuje právo odmítnout všechny nové objednávky, dokud nedojde k úplnému splacení dlužné částky.

3. Dodání zboží, doprava

Dopravu zajišťují pro e-shop www.toprumy.cz přepravní společnosti uvedené v objednávkovém formuláři, dle výběru zákazníka. Za tím účelem je zákazník povinen v objednávce uvést skutečnou dodací a fakturační adresu, na které bude možno provést dodání zboží zákazníkovi.

Zboží je distribuováno po předchozím potvrzení objednávky prostřednictvím pošty či jiného dopravce, nebo si zákazník zboží převezme osobně v sídle prodávajícího. Způsob dodání si zvolí zákazník v objednávce.

Zboží bude zákazníkovi dodáno zpravidla do 5 pracovních dní.

Prodávající si vyhrazuje právo prodloužit dodací lhůtu ve zvláštních případech vzniklých vyšší mocí nebo v případech, kdy nebylo z objektivních příčin možné uskutečnit dodávku v předpokládaném čase (např. když zboží není na skladě). O prodloužení lhůty dodání je prodávající povinen informovat prostřednictvím emailu zákazníka.

Prodávající si vyhrazuje právo odmítnout objednávku nestandardního či spekulativního složení a velikosti.

Náklady na dopravu nejsou součástí ceny zboží a hradí je zákazník spolu s cenou zboží. Sazebník poplatků je uveden v objednávce.

Zákazník není povinen převzít otevřenou či prokazatelně poškozenou zásilku zboží, je povinen o tomto bez zbytečného odkladu formou e-mailu nebo telefonicky informovat prodávajícího a s dopravcem/doručovatelem sepsat reklamační protokol. Další vyřízení reklamace probíhá ve spolupráci s prodávajícím a dopravcem/doručovatelem s termínem na vyřízení do 30-ti dnů. Na pozdější reklamaci závady (poškození zboží při přepravě, chybějící zboží v balíku apod.) zjištěné až mimo přítomnost dopravce/doručovatele, není možno brát ohled.

Odpovědnost za ověření množství a stavu zboží při doručení nese zákazník.

V případě jakýchkoli dotazů či problémů spojených s dodáním zbožím kontaktujte prodávajícího na e-mailové adrese nebo na telefonu (v pracovní dny 9:00-16:30) viz. kontaktní údaje.

DODACÍ LHŮTY

Přesnou dodací lhůtu, pokud je zboží skladem, nebo předpokládanou dodací lhůtu, pokud zboží není skladem, oznámí prodávající kupujícímu v momentu potvrzení objednávky. Zboží, které je označeno skladem expedujeme nejpozději do dvou pracovních dnů, zpravidla však následující den po objednání. Akční nabídky jsou platné po uvedenou dobu či do vyprodání zásob.

DODÁNÍ ZBOŽÍ

Prodávající zabalí zboží pro přepravu způsobem standardním pro příslušný druh zboží. Cena balení je zahrnuta v prodejní ceně. V případě požadavku na jiný typ balení, než je standardní způsob, je kupující povinen tento požadavek uvést v objednávce a náklady na nestandardní balení a manipulaci budou prodávajícím přiúčtovány k ceně zboží.

Prodávající a kupující se dohodli, že závazek prodávajícího dodat kupujícímu zboží je splněn v okamžiku, kdy zboží bude dodáno prodávajícím do sídla kupujícího případně jiného místa určení v České republice uvedeného kupujícím v písemné objednávce.

Kupující je povinen zboží od prodávajícího převzít a převzetí jednotlivé dílčí dodávky zboží kupujícím potvrdit podpisem jednotlivých dodacích listů kupujícím (řádně a čitelně označena obchodní firma kupujícího, příp. jméno a příjmení kupujícího, jméno osoby, která zboží převzala a podpis této osoby).

V případě dodání zboží přepravní službou formou dobírky, je kupující povinen do 14 pracovních dnů od doručení výzvy k vyzvednutí zboží, zboží převzít a uhradit fakturu. V případě, že takto neučiní, bude zboží vráceno zpět do skladu prodávajícího a to na náklady kupujícího, které mu budou přeúčtovány. Povinnost odběratele zaplatit kupní cenu, smluvní pokutu, úrok z prodlení či náhradu škody, jakož i další náklady spojené se skladováním zboží tím není dotčena.

DORUČENÍ

Všechny potvrzené objednávky budou doručeny na adresu uvedenou při zadání objednávky.

Dodací lhůta je zpravidla do 5 dnů od obdržení objednávky, mimo víkendy a svátky Zákazník bude v co možná nejkratší době telefonicky, sms nebo e-mailem informován o předpokládaném termínu expedice. Expres doručení je možné po telefonické dohodě.

4. Zrušení objednávky, reklamace zboží, odstoupení od smlouvy

ZRUŠENÍ OBJEDNÁVKY ZE STRANY PRODEJCE

Prodávající si vyhrazuje právo zrušit celou objednávku nebo její část v případě, že zboží není skladem, nebo v případě že kupující nedosáhl věku 18 let.

ČÁSTEČNÉ VYŘÍZENÍ OBJEDNÁVKY

Nebude-li možné některou část objednávky vyřídit v termínu shora uvedeném pro vyřízení objednávky, bude zbývající část objednaného zboží dodána zákazníkovi v náhradním potvrzeném a zákazníkem a prodávajícím odsouhlaseném termínu. O této skutečnosti bude zákazník vyrozuměn prodávajícím při obdržení objednávky.

ZRUŠENÍ OBJEDNÁVKY ZE STRANY KUPUJÍCÍHO

Odstoupení od smlouvy (bez udání důvodu) – Storno objednávky ze strany kupujícího. V souladu se zákonem č. 367/2000 Sb. ze dne 14. září 2000 v platném znění, má každý zákazník právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží při zásilkové formě prodeje. Při odstoupení zákazníka od uzavřené smlouvy lze akceptovat vrácení zboží za současného splnění všech níže uvedených podmínek nutných pro vrácení zboží zákazníkem prodávajícímu. Při jejich nedodržení nelze odstoupení od smlouvy a s tím spojené vrácení zboží akceptovat.

Jedná se o tyto podmínky:

  • zboží musí být nepoužité
  • zboží musí být nepoškozené
  • zboží musí být zabalené v původním obalu
  • zboží musí být kompletní včetně dodaného příslušenství.

K takto vrácenému zboží musí být zákazníkem dále přiloženy doklady o prodeji zboží s přiložením čísla bankovního účtu, na které budou vráceny peníze z prodeje zboží. Vrácená částka bude snížena o dopravné, poštovné, apod., které hradí objednatel (zákazník).

Zákazník má právo v případě jakékoli nespokojenosti se zaslaným zboží toto zboží vrátit, a to do 14 dnů po obdržení objednávky.

Prodávající požaduje, aby vrácené zboží bylo v původním balení a v neporušeném stavu a aby u něj byl přiložen daňový doklad. Jakmile dojde k řádnému vrácení zboží, prodávající vrátí zákazníkovi částku zaplacenou za toto zboží a také naúčtované poplatky spojené s jeho doručením, a to nejdéle do 30 dnů od přijetí vráceného zboží. Poštovné zaplacené při vracení 7 zboží bude uhrazeno na náklady zákazníka.

REKLAMACE

Zákazník je povinen bez zbytečného odkladu po dodání zboží jej prohlédnout a oznámit prodávajícímu případně zjištěné vady na e-mailovou adresu prodávajícího Při reklamaci zakoupeného zboží je nutné, aby zákazník prodávajícímu zaslal nebo předložil veškeré listiny, které mu byly předány prodávajícím v rámci vyřízení objednávky reklamovaného zboží, tedy fakturu. Dále je nutné, aby zákazník v případě že prodávajícímu vrací vadné zboží jej vrátil kompletní tak, jak jej převzal od prodávajícího.

V závislosti na druhu vad a za podmínek stanovených obecně závaznými právními předpisy, zejména pak zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník a zákonem č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění, má zákazník možnost se v případě reklamace domáhat, aby vadné zboží bylo opraveno nebo vyměněno za zboží nové anebo může od kupní smlouvy odstoupit a požadovat vrácení kupní ceny v případě, že se bude jednat o vadu neopravitelnou nebo opakovanou.

Prodávající bez zbytečného odkladu po obdržení reklamace a reklamovaného zboží reklamaci vyřídí nebo podá kupujícímu zprávu o průběhu vyřizování reklamace. Pro vyřízení reklamace se stanoví lhůta 30 dnů od vrácení a přijetí zboží prodejcem. V odůvodněných případech je možné tuto lhůtu prodloužit po předchozí dohodě se zákazníkem.

Podmínkou pro kladné vyřízení reklamace zboží v záruční době je skutečnost, že reklamované zboží nebude vykazovat vady či jiné poškození, které by bylo způsobeno neodborným zacházením zákazníkem.

Prodávající nepřebírá odpovědnost za škody způsobené provozem prodaného zboží, funkčních vlastností a škod způsobených z neodborného používání zboží a z neodborné montáže zboží, stejně jako škod způsobených vnějšími událostmi a chybnou manipulací. Na vady tohoto původu se nevztahuje poskytnutá záruka. Ve svém oznámení musí zákazník uvést, jaké vady byly u zakoupeného zboží zjištěny a tyto náležitým způsobem konkretizovat.

VRÁCENÍ PENĚZ NA ÚČET PŘEVODEM

Při oprávněném a odůvodněném nároku na vrácení peněz na účet zákazníka budou finanční prostředky poukázány zákazníkovi po obdržení zákazníkem podepsaného dobropisu.

5. Záruka, trvanlivost zboží

Na zboží zakoupené v e-shopu www.toprumy.cz poskytujeme zákonnou záruku v délce trvání ve smyslu příslušných právních předpisů, jež upravují konkrétní délku zákonné záruční doby za prodávané zboží a jeho druh. Záruční doba počíná běžet ode dne dodání zboží zákazníkovi.

U alkoholických nápojů je záruka shodná s dobou trvanlivosti uvedenou výrobcem na etiketě lahví. Tato trvanlivost je výrobcem zaručena pouze při doporučeném způsobu skladování. Prodávajícím jsou v záruční době kromě výše uvedeného rozporu s kupní smlouvou uznávány jen senzorické závady kvality alkoholických nápojů, a to při navrácení většiny obsahu láhve.

6. Závěrečná ustanovení

OMEZENÍ ODPOVĚDNOSTI

Obrázky a text popisující výrobky uvedené na těchto webových stránkách nejsou předmětem smlouvy a slouží pouze pro informační účely. V případě chyby nebo omylu v souvislosti s obrázky nebo textem uvedených na těchto webových stránkách nenese společnost žádnou odpovědnost.

Při objednávce zboží do zemí, do nichž společnost běžně své zásilky nedoručuje, nenese společnost žádnou odpovědnost za případy, kdy zboží nesplňuje příslušné předpisy dané země nebo v případě rozdílnosti elektrického zapojení či jiné nekompatibility.

Aniž by došlo k omezení předmětu těchto Všeobecných obchodních podmínek, žádná reklamace (nehledě na to, zda bylo zboží doručeno či nikoliv) uplatněná ve vztahu k vzniklé škodě nesmí přesáhnout cenu zboží.

SPOLEČNOST V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEODPOVÍDÁ ZA PŘÍMÉ, NÁHODNÉ NEBO NÁSLEDNÉ ŠKODY JAKÉKOLI POVAHY VZNIKLÉ V SOUVISLOSTI SE SVÝM ZBOŽÍM, JEHO UŽÍVÁNÍM, PRODEJEM NEBO V SOUVISLOSTI SE SVÝMI WEBOVÝMI STRÁNKAMI, A TO ANI V PŘÍPADĚ, ŽE MOHLA O TAKOVÉ ŠKODĚ VĚDĚT NEBO JI MOHLA PŘEDVÍDAT.

VYŠŠÍ MOC

Společnost vynaloží veškeré úsilí ke splnění svých závazků. Nemůže však nést odpovědnost za zpoždění nebo nedodání zboží v důsledku okolností, které nejsou závislé na její vůli. Těmito okolnostmi se rozumí stávky, války, přírodní katastrofy nebo jiné situace, které znemožňují výrobu, dopravu či doručení zboží.

V případě zpoždění se společnost zavazuje splnit své závazky co možná nejdříve a zároveň si vyhrazuje právo rozdělit zbylé dodávky mezi zákazníky odpovídajícím a spravedlivým způsobem.

ROZHODNÉ PRÁVO A PŘÍSLUŠNOST SOUDU

Aktuální VOP se řídí právem a platnými právními zákony České republiky.

OCHRANA OSOBNÍCH DAT

Veškerá osobní data kupujícího jsou prodávajícím považovány za soukromé a důvěrné. Tato data jsou tedy bezpečně uložena na našich chráněných serverech a 9 samozřejmě nejsou poskytována třetím osobám. Jedinou výjimkou jsou externí dopravní služby a to pouze tehdy, je-li to nezbytně nutné pro doručení zboží klientovi.

Změna uložených osobních dat je možná po přihlášení kupujícího do uživatelské sekce nebo na základě telefonického nebo emailového vyžádání kupujícího u prodávajícího.

SOUHLAS S POUŽÍVÁNÍM OSOBNÍCH DAT

Poskytnutím údajů k registraci či uskutečněním objednávky zboží zákazník souhlasí s tím, aby e-shop www.toprumy.cz ve smyslu § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb. v platném znění, údaje o zákazníkovi zpracoval a využil pro své interní a marketingové potřeby.

OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV

Veškeré fotografie zveřejněné v e-shopu jsou chráněny autorským zákonem č. 121/2000 Sb. v platném znění, jejich použití podléhá souhlasu prodávajícího.

Provozovatel e-shopu je povinen s osobními údaji nakládat způsobem, aby nedošlo k jejich zneužití neoprávněnou osobou.

Prodávající si vyhrazuje právo měnit „VOP“. Změněné podmínky zveřejní na internetových stránkách internetového obchodu, a to nejméně 1 týden před tím, než budou účinné.

Prodávající si vyhrazuje právo tyto „VOP“ kdykoliv změnit. Tuto změnu a její účinnost prodávající vyhlásí vhodným způsobem na internetových stránkách či jiným vhodným způsobem.

Tyto „VOP“ jsou účinné od 15.3.2013

Způsoby doručení

Zde naleznete seznamy způsobů doručení a možností plateb za Vaše objednávky kvalitních rumů. V případě jakýchkoliv nejasností nebo dotazů nás neváhejte kontaktovat na tel. 731 207 212 a náš zástupce s Vámi vše vyřeší k Vaší spokojenosti.

Seznam způsobů doručení:

  • Osobní odběr - v La Vega Bar & Café ,Vlkova 19, Praha 3, Po-Pá 11:00-18:00. Mapa https://goo.gl/maps/yjKam .
    POZOR! Část zásob máme k dispozici v odběrném místě, ale část je v centrálním skladu. Proto Vás budeme o připravenosti Vaší objednávky k vyzvednutí včas informovat emailem (zpravidla 1 - 2 pracovní dny). Děkujeme za pochopení.
  • Zásilkovna - rozvoz do odběrných míst po celé ČR
  • Uloženka - rozvoz do odběrných míst po celé ČR
  • Kurýr DPD - na jakoukoliv adresu v ČR

 

Možnosti platby:

  • Platba v hotovosti na místě (v případě osobního odběru)
  • Na dobírku (+30,-) - v případě zaslání Uloženkou nebo kurýrem po Praze

 

 

Abuelo Ginger


Ron Abuelo4cl

Limetka1/3

Zázvor3 proužky

Třtinový cukr1-2 lžičky

Zázvorové pivodolít

Postup přípravy receptu

Vezmeme si skleničku dáme tam limetku, zázvor a třtinový cukr. Rozmačkáme dřevěnou kvedlačkou a přidáme Ron Abuelo. Sklenička se doplní ledem a dolijeme zázvorovým pivem. A už stačí jen zamíchat.

Rumy z Nikaragui

Nikaragua

Tato překrásná země se nachází u guatemalských hranic. Podobně jako v Guatemale zde panují přímo ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny. V Nikaragui se nachází mnohem více aktivních sopek než v Guatemale a někteří výrobci rumu zde cukrovou třtinu pěstují přímo na svazích těchto sopek. Přímo v Nikaragui jsem navštívil palírnu Flor de Caňa, která patří k nejznámějším producentům rumu z této země. I zde neplatí žádné zákonem dané normy a výrobci si tak prakticky mohou dělat co chtějí. I přes tento fakt jsem se však setkal pouze s vynikajícími produkty, ke kterým nepatří jen zmiňovaná Flor de Caňa, ale také produkty palíren Mombacho, Caňero nebo Telica.

O melase

Melasa

Melasa cukrové třtiny vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Vzhledem k postupnému získávání cukru se rozlišují tři základní typy melasy. Cukr se získává za pomoci vaření šťávy z cukrové šťávy, která je nejčastěji získávána lisováním, aby došlo k lepší extrakci cukru. Je to hustá sirupovitá tekutina, která obsahuje ještě vysoké procento cukru. Vzhledem k postupnému získávání cukru se rozlišují tři typy melasy. Melasa typu „A“ obsahuje ještě vysoké procento cukru a jsou za potřebí ještě minimálně dva opakované postupy. Konečná melasa označována jako „C“ nebo také blackstrap. Melasa typu blackstrap obsahuje ještě dostatek cukru, ale většina ho již byla vykrystalizována. Melasa tohoto typu je nejpoužívanější k výrobě většiny rumů, ale dnes se také používá jako zdraví prospěšný doplněk stravy. Melasa totiž obsahuje vysoký obsah vitamínů a minerálních látek. Jedná se zejména o vitamíny skupiny B, dále vápník, draslík, hořčík a železo. 

Historie rumu

Historie

Rum má také velmi zajímavou historii. Původní zmínky o rumu pocházejí z ostrova Barbados. Dle dokumentu z roku 1651 byl popsán nápoj vyrobený destilací cukrové třtiny jako „rumbullion“. Nápoj byl také označen jako „kill – devil.“ Toto označení dokazuje, že první pokusy o výrobu kvalitního destilátu byly nejspíše neúspěšné. První zmínky popisují rum jako „horký, pekelný a hrozný likér.“(Bacardi training 2009). 

Jelikož poptávka po cukru byla v 17. a 18. století obrovská bylo za potřebí značného množství levné a zejména odolné pracovní síly. Vznikl nechvalně proslulý trojstranný obchod s otroky. Evropané přiváželi do Afriky zboží jako oblečení, sůl a zejména zbraně. Zboží bylo vyměněno za otroky. Ti byli přivezeni na karibské plantáže cukrové třtiny a prodáni plantážníkům, aby pracovali na jejich polích. Lodě byly naloženy cukrem, tabákem a dalšími surovinami, aby celý náklad směřoval opět do mateřské země. Tento trojstranný obchod byl nesmírně efektivní a nebyl ničím limitován. Na konci 17. století navíc vznikl druhý obchodní trojúhelník s otroky. Kolonie v Nové Anglii se rozhodli na místo dovozu vyrábět vlastní rum. Ten se stal velmi oblíbený u vlastníků afrických otroků. Rum byl vyměněn za africké otroky, kteří byli přivezeni na plantáže v karibské oblasti. Zde následovala další výměna a to v podobě koncentrované melasy, která byla prodávána opět v Nové Anglii. Vznikly teda dva obchodní trojúhelníky, aby na konci 17. Století dosáhl obchod s otroky svého vrcholu. Například dovoz otroků anglickými loděmi činil dvacet tisíc otroků ročně. Je také nutno uvést, že při plavbách na karibské ostrovy byla značná úmrtnost. Dalším významem těchto událostí byl vznik pirátství. Obchod s rumem pomohl vyvolat americkou revoluci v roce 1764, avšak obliba rumu dále pokračovala. Díky tomuto obchodu vznikla obrovská bohatství, ze kterých dnešní státy jako jsou Anglie, Španělsko či Francie těží dodnes. Například v roce 1999 vyjádřila Liverpoolská městská rada veřejnou omluvu za tyto události. (ministryofrum.com). 

S rumem je spojený i denní příděl rumu pro námořníky označovaný jako „tot“. Původně se jednalo o příděl rumu s obsahem 70% alkoholu v neředěné formě nebo s přidáním citrónové šťávy. To mělo zaručit vyšší odolnost námořníků proti nemocem a také vyšší výkonnost. Dle dostupných informací se denní dávka pohybovala 0,5 litru rumu. V případě, kdy došlo na moři k bojovému konfliktu, byla dávka zvýšená a dalších 0,5 litru rumu. Následkem však byla vysoká úmrtnost námořníků a tak došlo ke vzniku známého nápoje „grog“. Jeden díl rumu byl naředěn dvěma díly vody. Tento příděl byl zrušen až 31 července roku 1970. V dnešní době platí příděl „tot“ pro námořnictvo Nového Zélandu.

S novodobou historií rumu je spojen zejména Don Facundo Bacardi Massó. V roce 1862 byla založena společnost Bacardi na Kubě ve městě Santiago de Cuba. Rumy Bacardi se proslavily čtyřmi převratnými kroky ve výrobě, které většina lihovarů používá dodnes. Prvním krokem bylo použití speciálního kmenu kvasinek La Levadura Bacardi při fermentaci. Do této doby se rum stáčel ihned po destilaci, a tedy druhým převratným krokem bylo staření v dubových sudech. Třetím významným krokem byla filtrace přes tajně vyrobené dřevěné uhlí, které daný destilát zbavilo přebytečné ostrosti, zjemnilo jeho chuťové vlastnosti, odstranilo nečistoty a také odstranilo zabarvení po sudu na čirý produkt.

Rum je nejčastěji a to z 80% vyráběn z melasy cukrové třtiny. Ze zbylých 20% se vyrábějí rumy přímo z fermentované šťávy cukrové třtiny. Guatemalský výrobce rumů Botran a Zacapa využívá k výrobě speciálně zkaramelizovanou a zahuštěnou šťávu.

 

O cukrové třtině

Cukrová třtina

Cukrová třtina (saccharum) je druh trávy a původně pochází z jihovýchodní Asie. Cukrové třtiny existuje asi 37 druhů a stonky této trávy dosahují až šesti metrů. Jelikož se dá nenáročně pěstovat ve většině tropických oblastech, je rozšířena prakticky po celém tropickém světě. V roce 1493 přivezl cukrovou třtinu do karibské oblasti Kryštof Kolumbus. Díky ideálním podmínkám pro pěstování a evropské poptávce po cukru se cukrová třtina velmi rychle rozšířila po celém Karibiku. 

Cukrová třtina je vysazována pomocí výstřižků, které musejí obsahovat minimálně jeden pupen. Jednou zasazená cukrová třtina může být opakovaně sklizena, ale její cukrové výnosy jsou klesající. I když cukrová třtina může dosahovat výšky až šesti metrů je sklízena obvykle ve velikosti tří metrů. V karibské oblasti probíhá sklizeň cukrové třtiny dvakrát ročně. V dnešní době se sklizeň cukrové třtiny provádí za pomocí speciálních kombajnů, které dokážou sklidit až pět set kilo cukrové třtiny za hodinu. Pole cukrové třtiny se také vypalují. Tento postup se provádí jednak z důvodu odstranění suchých částí rostlin a také jako ochrana před jedovatými živočichy jakými mohou být hadi či pavouci. Jelikož rostlina obsahuje vysoké procento vody, oheň ji nepoškozuje. S klasickou ruční sklizní a nevypalováním třtinových polí jsem se setkal pouze v Kostarice, kde se cukrová třtina používá výhradně v oboru farmacie. 

 

Regiony výroby rumu

Významné Středoamerické regiony výroby rumu 

Rum je vyráběn takřka po celé jižní části Střední Ameriky a karibské oblasti. V této části proto uvádím některé regiony, které považuji za významné v produkci těch nejlepších Rumů. Také uvádím vždy jeden příklad výrobce, jehož produkty jsem degustoval a některé výrobce dokonce osobně navštívil přímo v místě vzniku produktů.

Rumy v Mexiku

pozn.: odkazová, s minimem textu 

odkazujeme na obsah ve spojitosti s Mexikem: značky, pokrmy, drinky

Podle způsobu zrání v sudu

Označení Solera

Systém Solera je několikaletý proces zrání rumu. Solerou by se dal označit soubor sudů, které byly použity při výrobě rumu. Prakticky se jedná o vrstvení sudů na sebe, kdy nejspodnější řadu tvoří nejstarší rum a horní řadu rum nejmladší. Sudy jsou přidávány postupně a nejčastěji s odstupem jednoho roku. Věk na etiketě rumu stařený systémem solera, je nejčastěji označením nejstaršího věku rumu z výsledného blendingu. Například rum Zacapa Centenario 23 Aňos je blendovaný rum mezi šesti a dvaceti tří lety. Průměrný věk tohoto rumu je však odhadován na věk deseti let.

Označení Reserva

V případě označení reserva na etiketě, je rum blendován z těch nejlepších stařených rumů. Velmi často bývá také ve spojení se systémem solera. Označením reserva chtějí výrobci upozornit, že se jedná o výjimečný a špičkový produkt mezi rumy.

Označení Barrel Proof

Toto označení nese rum, který je lahvován o obsahu alkoholu, který získal po době svého zrání. Některé rumy tohoto typu mohou nést také označení „cask“. Rumy s tímto označením nejsou blendovány a jsou stařeny v jednou sudu a mohou nést tedy označení „single barrel“.

 

Podle chuti a tělnatosti

Rumy jsou také často děleny podle tělnatosti a také podle oblasti, kde byl vyroben na jemné, sladké, středně tělnaté a tělnaté rumy. Typickými příklady výrobců jemných rumů jsou Kuba a Portoriko. Sladké rumy jsou naopak typické pro ostrovy patřící k Francouzským zámořských oblastem, mezi které patří Martinik, Francouzká Guyana, Réunion a Guadalupe. Sladké rumy jsou vyráběné zásadně ze šťávy cukrové třtiny. Reprezentanty středně tělnatých rumů jsou Guatemala a Nikaragua. Tělnaté rumy jsou vyráběny hlavně na ostrově Jamajka.

Podle barvy rumu

Barva rumu

Bílé rumy, zlaté, hnědé… Zatímco jedny procházejí i několikanásobnou filtrací přes dřevěné uhlí, další svou barvu získávají díky dlouholetému pobytu ve vypálených sudech.

Rumy jaké barvy vznikly jako první?

V dobách, kdy vznikaly první rumy z cukrové třtiny dnešního typu, nikoho nenapadlo dobarvovat je karamelem, nebo naopak – několikanásobně je filtrovat. První rumy tedy byly hnědé – i když pravděpodobně ne příliš tmavé, protože sudy se začaly vypalovat až později.

Která barva rumu je nejprodávanější?

Jsou to hnědé rumy, případně zlaté. Až za nimi jsou bílé rumy. A je to logické – vždyť právě hnědé rumy jsou celosvětově nejvyráběnější a právě do této kategorie spadají rumy, které lidem chutnají nejvíc. Tedy rumy kvalitní a vhodné na běžné popíjení s přáteli. Ale i luxusní rumy bývají obvykle hnědé barvy.

Která barva rumů je ve světě nejpopulárnější?

I tady je odpověď - hnědé. Nejpopulárnější značky rumů, jako jsou například Bacardi nebo Havana Club, mají ve své nabídce především hnědé rumy. A i další značky v závěsu se specializují především na hnědé varianty rumů. Výjimkou jsou bílé koktejlové rumy od Havany, bez kterých si mnoho barmanů nedokáže představit tradiční koktejly.

Kterou barvu rumů mají nejraději Češi?

Na českých konzumentech se v tomto směru podepsala předchozí éra. V Česku byl dlouhá léta symbolem „rumové kultury“ tuzemák – ač nejde o rum v pravém slova smyslu - a Češi tak vzali za svůj názor, že rum musí být hnědý. Hnědé rumy jsou v Česku nejoblíbenější, zlaté a bílé rumy jim zatím ani nešlapou na paty. Uvidíme, zda se za pár let barevné preference změní.

Rumy jaké barvy jsou nejkvalitnější?

Tahle otázka je relativní – záleží, co kdo považuje za kvalitu. Pro hnědé rumy dříve platilo, že čím tmavší rum byl, tím delší dobu strávil v poctivě vypáleném sudu. Dnes už se na toto pravidlo spolehnout nemůžeme. Zvláště levnější značky rumů bývají dobarvené karamelem. Průzračnost bílých rumů pak neodkazuje ke způsobu vzniku a ke kvalitě, ale často jen k tomu, kolikrát byl filtrovaný přes dřevěné uhlí. Barva rumu tedy může být vodítkem, ale určitě není jediným ukazatelem kvality.

Jak souvisí způsob výroby s barvou rumu?

Velmi – což jsme ostatně naznačili už v předchozím odstavci. Filtrací přes dřevěné uhlí vznikají bílé rumy. Zlaté rumy jsou obvykle výsledkem kratšího zrání v sudech. U hnědých rumů by barva měla symbolizovat dobu strávenou ve vypáleném sudu (pokud tedy výrobce nepoužil karamel). Některé ochucené rumy pak za svojí barvu vděčí i přísadám, jako jsou třeba šťáva z hroznů nebo z citrusů.

Které barvy rumu se vyrobí nejvíc?

Poznáte to už z nabídky našeho rumového eshopu, kde výrazně převládají hnědé rumy. Ty převažují v produkci většiny zemí. Snad jen ostrovy jako Portoriko nebo Martinik můžeme zařadit mezi země, kde není tak výrazná převaha hnědých rumů, ale trošku více zastoupené jsou tu bílé rumy.

Klasifikace podle barvy a způsobu výroby

Existují dvě základní kategorie výroby rumu. 

První a nepoužívanější metodou je výroba z melasy cukrové třtiny označována jako Industriel. Tato metoda je používaná u osmdesáti procent výrobců. Pro producenty se vyplatí rum vyrábět touto cestou, protože při výrobě melasy vzniká také cukr, který má další průmyslové využití.

Vyjmenovat nejznámější rumy vyráběné touto cestou: Bacardi, Havana 

Zbylých dvacet procent používá výrobu rumu přímo z vylisované šťávy cukrové třtiny. Takto vyrobený rum je označován jako Agricole (zemědělský rum). Čerstvá šťáva se nedá skladovat a musí být tedy co nejdříve vydestilována. Největší produkce takto vyrobeného rumu vzniká ve francouzských zámořských oblastech, které jsou také označovány jako Francouzské Antily. Nejproslavenější rumy typu Agricole vznikají na ostrově Martinik. Ten jako jeden z mála má své vlastní normy pro výrobu rumu. Byla mu udělena francouzská ochranná známka původu „Appelacion d’Origine Controleé Martinigue“. To udává, že rum je vyroben pouze destilací čerstvé šťávy z cukrové třtiny a má přísná pravidla výroby. Toto označení zaručuje špičkovou kvalitu produktu a tím se řadí mezi světovou špičku mezi všemi rumy. Rumy vyrobené touto přírodní cestou jsou méně obvyklé a zpravidla spadají do kategorie dražších rumů.

 

Jak pít rum?

Tak jako do sebe člověk narychlo „nenahází“ skvělý oběd v proslulé restauraci, neměl by do sebe „vyklopit“ sklenku prémiového rumu. Popíjení prémiového rumu by měl být svátkem, chvílí, kterou si opravdu užijete – a to všemi smysly!

Kolik milovníků rumu, tolik způsobů jak rum pít. Pití rumu nemá přesný návod – a ani ho mít nemůže. Vždyť každý rum potřebuje to „svoje“, aby maximálně vynikla jeho chuť, vůně, ale i barva. Pro pití rumu existuje jediné pravidlo – nespěchejte a vychutnávejte – zrakem, čichem i chutí!

Jak pít rum? S ledem, s vodou, nebo bez?

Naředit rum trochou ledu, nebo vody? Právě tady probíhají v rumové komunitě ty největší boje. Rozhodně platí, že příliš zchlazený rum otupí vaše chuťové buňky. U špatného rumu tak své smysly otupíte a pití bude snesitelnější, u vynikajícího nápoje se ale připravíte o zážitek.

  • rum s ledem – kostka ledu rum ochladí, zároveň zředí a hlavně – potlačí všechny sladké a citrusové tóny, které se v chuti rumů objevují. Naopak zdůrazní tóny kořeněné a dřevité, které jsou obecně zajímavější než tóny sladké.
  • rum s vodou – pár kapek vody vyhladí texturu rumu, a dělá ho tak jemnější. Voda v nápoji potlačí štiplavou chuť alkoholu a naopak dá vyniknout ostatním složkám chuti – dokáže tak chuť rumu „otevřít“.

 

Přidávat samozřejmě ale nemusíte ani jedno. Jsou totiž i tací, kteří tvrdí, že k prémiovému rumu by se člověk měl chovat stejně jako k luxusnímu francouzskému koňaku – tedy nepřidávat nic a sklenku před konzumací zahřát v dlaních.

To nejlepší, co vám můžeme nabídnout!

Diplomático Ambassador – zlato nejen v lahvi, ale i na luxusním uzávěru tohoto rumu
Zacapa XO – ochutnejte jeden z nejjemnějších rumů planety
Quorhum 30 Aniversario – dřevitost a sladkost, v malé edici a dokonalé rovnováze

Jak rum vnímat čichem a zrakem?

Věděli jste, že lidský čich dokáže zachytit a od sebe rozeznat asi 10000 vůní a pachů? Tím větší je škoda, když rum před jeho konzumací neočicháte! Obecně se doporučuje zlehka nasát rumové aroma asi tři až čtyři centimetry od okraje sklenky – tak si vůni rumu užijete nejlépe.

A prozkoumejte i barvu nápoje! Rumy totiž nejsou jen bílé, zlaté a hnědé, ale mají stovky a stovky barevných nuancí. Barvu zralých obilných lánů, barvu kaštanů, barvu medu, barvu jantaru…

Jak si vychutnat chuť rumu?

Slanost, sladkost, hořkost a kyselost – to jsou čtyři základní elementy chuti, které člověk může v rumu vnímat. K nim se pak ještě přidává vnímání „struktury“ rumu, tedy toho, zda je rum v chuti drsný nebo hebký. A platí, že čím drsnější destilát je, tím více vás bude na jazyku hřát, až pálit.

Rum byste do sebe rozhodně neměli kopnout takzvaně na ex, naopak – upijte malý doušek, poválejte ho po patře, dejte mu čas, aby se v ústech mohl naplno rozvinout, a až poté polkněte.

S čím pít rum?

Při popíjení prémiového rumu se nutně nemusíte omezovat jen na pár kostek ledu, případně pár kapek vody. Výrobci některých značek doporučují doplnit jejich rumy třeba plátkem pomeranče nebo několika snítky máty. K jiným rumům pak pro změnu výborně pasují luxusní doutníky, případně opravdu kvalitní čokoláda.

Rumy, kterým sluší „doplněk“

Cubaney Tesoro 25 Años Solera – dominikánský rum, do kterého patří snítky máty
Cubaney Solera Reserva 8 Años Solera – vychutnejte si ho s kousky kvalitní čokolády
El Dorado 21 YO – rum z Guyany je výborný s jemným doutníkem
Diplomático Reserva Exclusiva – rum, který je nejlepší s plátkem pomeranče

Z čeho pít rum?

Při výběru správného skla, ze kterého si budete rum vychutnávat, neplatí žádné dogma – neexistuje jeden druh speciálních sklenek, které je bezpodmínečně nutné pořídit.

Sklo by mělo svým tvarem zachytit chuť a vůni ve správné rovnováze. Sklenka by proto měla být kónická – její tvar by se měl zužovat směrem vzhůru. Právě v takové sklence pak naplno vyniknou chuť, barva i vůně. A na tom, zda zvolíte sklenky na stopce, nebo sklenky s těžkou základnou, už pak nezáleží.

Kontakty

 

Webový portál TopRumy.cz

Kontakty

Rumové degustace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

David Mikulenka

rumový odborník, realizace degustací, zákaznický servis
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel: 731 207 212

Jak nakupovat

Nakupování v našem eshopu je velmi snadné. Je-li Vám více než 18 let, není nic lehčího, než si vybrat láhev kvalitního rumu. Snažíme se nabízet jen ty nejlepší značky, proto určitě neuděláte chybu, ať si vyberete cokoliv. :-)

Poté už pouze stačí kliknout na ikonu košíku, vybrat způsob doručení a platby a odeslat objednávku.

V současné době lze vybrat následující možnosti:

  • Dopravu kurýrem, nebo Uloženkou. Zboží Vám odešleme poštou na dobírku a upozorníme Vás emailem a sms zprávou. Vy si ho potom jednoduše vyzvednete a můžete se těšit z velice kvalitního pití.
  • Osobní odběr v La Vega Bar & Café ,Vlkova 19, Praha 3, Po-Pá 11:00-18:00 . Odkaz na mapy: https://goo.gl/maps/yjKam

 

 

Platit lze:

  • osobně při osobním převzetí
  • při převzetí balíku na dobírku

 

O zpracování Vaší objednávky Vás budeme průběžně informovat emailem.

Pokud bude Vaše objednávka rozsáhlejšího charakteru, ozveme se Vám telefonicky a domluvíme co nejpohodlnější možnost převzetí Vašich rumů.

A pokud bude jakýkoliv problém, neváhejte a ozvěte se nám - vše řešíme vždy k Vaší spokojenosti. 

Přejeme Vám mnoho příjemných zážitků s našimi rumy.

Ocenění našich rumů

Všechny naše rumy získaly celou řadu mezinárodních ocenění v soutěžích zaměřených na kvalitní destiláty, popř. přímo soutěže v kvalitě rumu.

Mezi tyto soutěže patří:

  • International Rum Festival
  • Beverage Testing Institute
  • International Sugar Cane Spirits Competition
  • Ministry of Rum Competition 
  • World Beverage Competition
  • San Francisco World Spirits Competition

 

Ve všech těchto soutěžích se naše rumy umístili na prvních příčkách. Více informací o získaných cenách naleznete na stránkách eshopu v detailu produktu. 

O našich rumech

Prodáváme celou řadu velmi kvalitních rumů, nicméně jedna značka mezi nimi vyčnívá. Je to Ron Abuelo!

Historie firmy Varela Hermanos S.A. sahá až do roku 1908, kdy Don José Varela Blanco, mladý španělský přistěhovalec, uvedl do provozu první cukrovar na plantáži cukrové třtiny San Isidro, ve městě Pesé, v tehdy nedávno vytvořené Panamské republice.

Město Pesé, vybudované v polovině XVIII. století, se nachází v úrodném údolí ve středu Panamy, kde hlavní hospodářskou činností jeho téměř 10.000 obyvatel je pěstování cukrové třtiny.

V roce 1936 Don José souhlasil s přáním jeho tří nejstarších synů, José Manuela, Pliniuse a Julia, a začal s destilací šťávy z cukrové třtiny pro výrobu likérů. Jeho výrobky byly od počátku ceněny pro svou mimořádnou kvalitu.

Od té doby, si firma Varela Hermanos SA udržuje vedoucí pozici mezi výrobci likérů v Panamě, a dnes produkuje přibližně jeden milion kartónů ročně, což představuje 90% národního trhu likérů. Společnost má 700 stálých zaměstnanců, kteří vykonávají práci od sklizně cukrové třtiny až po propagaci a prodej hotového výrobku.

Dnes, téměř století poté co Don José zahájil svoji činnost v Pesé, třetí generace, která se řídí stejnými rodinnými tradicemi, vede firmu Varela Hermanos SA k nejvyšší pozici v tomto odvětví. S pevnou výrobní infrastrukturou, nadšením a odhodláním všech pracovníků, kteří pracují ve společnosti, se jako vývozci jemných likérů a rumů připravují na ještě větší účast na mezinárodním trhu.

Ron Abuelo má své někdy těžko vysvětlitelné kouzlo, vybranou chuť a podmanivou osobnost.

Ron Abuelo je pro svou vyjímečnost nejprodávanějším rumem v Panamě a jeho přítomnost v mezinárodním obchodě je stále významnější. Aby bylo vyhověno nejnáročnějším chutím, tak dnešní rodinu Ron Abuelo tvoří Ron Abuelo Añejo, Ron Abuelo Añejo 7 años a Ron Abuelo Añejo 12 años. Rumy hrdě panamské, autentické a mezinárodně oceňované pro své vysoké standardy kvality přisouzené mezinárodním společenstvím lihovin.

Loajalita konzumentů a dosažený úspěch na národní i mezinárodní úrovni jsou testem vysoké kvality rumu Ron Abuelo a slibnou budoucností této značky.  

Ron Abuelo je nejen plný historie, ale také moderní a kosmopolitní, bude i nadále růst v rytmu své země původu... Panamy.

Podkategorie

  • Aktuality
  • Články a zajímavosti o rumech
  • Rozdělení a druhy rumů

    Rozdělení a druhy rumů

    Jsou kvalitnější rumy z Kuby, nebo ty z Dominikánské republiky? Vznikly dřív rumy bílé nebo hnědé? Na tyto otázky vám odpoví náš rozcestník rumů - najdete v něm rumy popsané podle aspektů barvy, síly, rumových zemí.

    Nejstarší rumy

    Rum pravděpodobně nevznikl Karibiku, ale už ve 14. století v Číně a Indii. Nejstarší rumovou zemí, ve které vznikly první rumy dnešního typu, je ale Barbados. Nejstarší, co do barvy, jsou hnědé rumy. Nebyly ale tak tmavé jako dnešní hnědé rumy, sudy se totiž dříve nevypalovaly. A síla? Nejstarší, co do množství alkoholu, jsou extra silné rumy. Až později si je začali zejména námořníci ředit a ochucovat.

    Nejprodávanější rumy

    Bacardi a Captain Morgan - i díky těmto “masovým” značkám se na čele prodeje rumů podle zemí drží Portoriko. Karibik a Latinská Amerika mají všeobecně v prodeji kvalitních rumů velký náskok. Nejprodávanější barvou rumu jsou logicky hnědé rumy, ty tvoří základ výroby u největších značek.

    Nejpopulárnější rumy

    Nejpopulárnější rumovou zemí je Portoriko (díky značce Bacardi), následuje ji Barbados. Stále populárnější jsou rumy z Guatemaly a na vzestupu je i Dominikánská republika, díky menším (často rodinným) firmám, které vyrábějí nové, ale kvalitní značky rumů.

    Nejpopulárnější barvou rumů je celkem logicky barva hnědá. A to nejen celosvětově, ale i v Česku. Nejpopulárnější síla rumů se pohybuje okolo 40 objemových procent alkoholu. Ostatně, tak silná je velká část rumů, které se vyrábějí. Extra silné rumy naopak tvoří jen zlomek produkce.

    Nejkvalitnější rumy

    Nejkvalitnější rum podle barvy? Tak jednoduché to není. Každá barva má svá specifika. Dnes už se navíc nemůžete spolehnout na pravidla, která platila dřív. Hnědé rumy jsou dnes už často dobarvované karamelem. Z barvy tak dnes už nemůžete usuzovat stáří rumu a následně jeho kvalitu. Což platí i pro bílé rumy - i tady je výsledná “barva” výsledkem filtrace a nemusí odkazovat na kvalitu surovin a jejich zpracování.

    Jsou nejkvalitnější rumy z Kuby, Dominikány nebo Barbadosu? Kvalita rumů podle země je také ošidné měřítko. Obecně platí, že základem kvalitního rumu je kvalitní cukrová třtina. Následovat ale musí i poctivé a pečlivé zpracování. Ty nejkvalitnější rumy posledních let (soudě podle žebříčků zásadních oborových soutěží) pocházejí z Dominikánské republiky, Venezuely a Trinidadu.

    Výběr by neměl být jen o kvalitě, ale i o vašich chuťových preferencích. Rum nevybírejte podle země původu, podle toho, jak je populární, ale vždy podle toho, jak vám chutná.

  • Co dělat s rumem

    S naším rumem můžete naložit podle svého. Doporučujeme však pročíst články v této sekci, které Vás mohou lépe inspirovat. Z nově pořízeného rumu můžete připravit koktejl, vařit, nebo se naučit jak ho správně pít. V neposledním případě můžete třeba uskutečnit hodnotící a kvízovou degustaci mezi členy Vaší rodiny či přáteli.

  • Zajímavosti o rumech

    Tato sekce je ve spojení rumu a zajímavých informací. Ty jsou dvojí: naučné a pro pobavení. Mezi naučný obsah považujeme povídání o nutričních hodnotách rumu, chronologický popis jeho výroby. Ty pro pobavení se týkají různých zajímavých střípků, citátů o rumech a nechybí ani podrobná historie toho, jak rum vlastně vznikl.